Search

Народно читалище „Светлина-1896“, с.Гара Бов

НЧ „Светлина-1896“, Гара Бов е основано от учителя Сава Маринов в с. Бов.
Електронните книги „10 след 110 години НЧ „Светлина-1896“ и „110 години читалище „Светлина“- Бов“ разказват за стотици имена и дела на хората от миналото и настоящето на читалището в Бов. Текстовете към книгите са обогатени с препратки , които водят до хиляди снимки, десетки филми и клипове от читалищната дейност за периода.
Форми на самодейност:
Понастоящем към читалището функционират:
• театрална група, която има периодични участия в местни празници и национални фестивали
• детско-юношеска фолклорна група „Лазарки“, с ръководител П. Кардашка подготвя ежегодно пролетния обичай Лазаруване
• фолклорни състави за народни танци „Лудо-Младо” и „Самодейци“ с ръководител Л. Димитрова име десетки участия в местни празници, участвал е в национални и международни фестивали. През 2015 г. печелят 1-во място от Национален фестивал на белия щъркел в с. Мрамор, а през 2016 г. се класират на 2-ро място в Международния фестивал „Сребърна пафта“, в гр. Кюстендил. Танцовите формации репетират вторник и петък от 17 ч.
Форми на обучение :
• Хоби-курсове по грънчарство в Неделното училище по грънчарство с преподаватели Д. Петрова и В. Найденов. Занятията се провеждат от 12.30 ч. в неделните дни след редварително направени уточнения с групата курсисти. Неделното училище по грънчарство участва с изложба базари в местни празници и национални фестивали
• Клуб за ръчно плетиво „Бовска плетка-наметка“ има занятия всеки последен петък от месеца от 15 ч. Участниците в клуба изработват плетива за продажба в туристическия център и участват с изложба-базари в местни празници и национални фестивали.

Адрес: с.Гара Бов

Телефон за контакт: 07168/2232; 0884 810330

Фейсбук страница: линк

Content for the tab Галерия

Related posts